Hotelarstwo

Hotelarstwo – jest to społecznie zorganizowana działalność usługowa polegająca  na udzielaniu gościny osobom przyjezdnym. Jego zadaniem jest zaspokajanie potrzeb nocnego i dziennego wypoczynku, wyżywienia, higieny, opieki zdrowotnej i nad mieniem, łączności z otoczeniem oraz rozrywek kulturalnych.

Z  definicji hotelu i hotelarstwa wynika, ze głównymi funkcjami hotelarstwa jest świadczenie usług:

·         zakwaterowania,
·         gastronomicznych,
·         dodatkowych i towarzyszących.

Główną funkcją hotelarstwa jest świadczenie usług zakwaterowania poprzez czasowy wynajem podróżnym pokoi lub miejsc w pokojach. 

Poczytaj gdzie i jaki hotel wybrać w tym miejscu

Kolejną częścią usługi hotelarskiej jest oferowanie usług gastronomicznych, które obejmują sferę zaspokojenia potrzeb żywnościowych i rozrywkowych. Stanowią one ważną część pakietu usług oferowanych przez hotele. Efektywnie prowadzona działalność gastronomiczna podnosi jakość usługi hotelarskiej i przyczynia się do podniesienia reputacji hotelu. Tak jak w przeszłości najważniejszym przykazaniem właściciela hotelu było zapewnienie klientom gościnności, odpowiedniej kultury jedzenia, obsługi, tak obecnie hotele stały się swoistymi fabrykami gościnności. Ważną ich częścią jest gastronomia kształtująca kulturę jedzenia, tradycje żywieniowe i spełniające najbardziej indywidualne życzenia smakoszy. Coraz ważniejszą rolę odgrywają usługi dodatkowe i towarzyszące. 

Podsumowując, można powiedzieć, że hotel to przedsiębiorstwo świadczące usługi związane z obsługą osób. Funkcje te są pełnione poprzez użycie czynników wewnętrznych o charakterze materialnym (jedzenie, napoje i miejsce noclegowe) i niematerialnym (obsługa klientów, stworzenie atmosfery i odpowiedniego wizerunku), a następnie ukierunkowuje się je na odbiorców, którzy w procesie świadczenia usług występują jako czynnik zewnętrzny. 

W hotelach organizowane są liczne szkolenia konferencje oraz imprezy typu wesela, bankiety.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty